1ste artikel van onze nieuwe testvisser Jaap

Karpervissen op Loosdrechtse plassen

Allereerst wil ik mezelf eerst even voorstellen:

Ik ben Jaap Elshout en al weer 37 jaar. Ik ben getrouwd met een schat van een vrouw en mag mij gelukkig prijzen met een zoon en dochter. Ik vis inmiddels (met wat onderbrekingen) in totaal 21 jaar en zo’n 15 jaar gericht op karper, waarvan de laatste 4 jaar met een sterk toenemende intensiteit. Inmiddels ben ik nagenoeg wekelijks op of aan het water te vinden en heb ik het virus weer behoorlijk stevig te pakken. Ik hoop jullie met mijn artikelen een inzage te kunnen geven in mijn visserij en daarnaast mee te nemen in de spanning en de passie die ik tijdens mijn sessies ervaar. Veel lees plezier!

De kolos

Het is al weer bijna 3 jaar geleden dat ik voor het eerst bij Flexible CarpFishing over de vloer kwam, of beter gezegd op het water. De eerste keer heb ik in juni op Loosdrecht een twee daagse sessie gevist om vervolgens in juli op Vinkeveen een 4 daagse sessie te vissen. Eind september volgde zelfs nog een derde sessie. Waar ik voorheen op kanalen en middel grote putten viste had het vissen op groot water vanuit de boot iets in mij losgemaakt wat ik moeilijk kon los laten….. wat een verslaving

Nu 3 jaar verder bevis ik vanuit mijn eigen boot de Loosdrechtse plassen, een groot, moeilijk te doorgronden, maar o zo schitterend water! Het seizoen is in volle gang en de plannen voor het najaar zijn inmiddels gesmeed. Met veel plezier blik ik in onderstaand verhaal terug op een zeer gedenkwaardige sessie welke ik begin dit jaar heb mogen beleven.

Karpersessie 21 mei 2013….

koers stekNa een veel te koud voorjaar ben ik in de winkel van Flexible Fishing Products en praten we over de tegenvallende vangsten tot nu toe, ook voor de camera’s was nog nauwelijks vis te zien. Die avond heb ik een sessie gepland staan waar ik ondanks de tegenvallende verhalen en resultaten toch wel met veel vertrouwen naar uitkijk. De inmiddels 3 weken durende voercampagne met een 90/10 mix van Red Flower & Hit&Run bollen moet immers zijn vruchten wel af gaan werpen.

Vanuit Mijdrecht rij ik richting Loosdrecht en na mijn boot volgegooid te hebben en een laatste blik op de weersvoorspelling te hebben gedaan vaar ik weg uit de haven, vanuit de kreek vaar ik de plassen op en zet koers richting de stek.

buiten is het 13 graden en er staat een sterke noordwesten wind kracht 5, heerlijk om met deze omstandigheden op dit grote water te mogen vertoeven. Ik heb er echt zin in en vol vertrouwen geef ik nog wat extra gas.

Na aankomst op de stek is het tijd om de boel op te tuigen, na meting blijkt het water slechts 11 graden te zijn… bizar voor 21 mei natuurlijk…. maar je weet wat ze zeggen… dikke vissen temperaturen dit. Als haakaas kies ik er voor om twee hengels te voorzien van een Snowgirls red flower met een plum and caproic popup en 1 “bonus” hengel te voorzien van een hit&run Snowgirl met white spice pop-up. De montages zijn klaar en ik stap de boot in om mijn lijnen uit varen.

Het vissen op dit grote water vereist uiterste precisie wat betreft het plaatsen van je haakaas. Met de pijlstok vaar ik zachtjes richting de stek, al prikkend zoek ik de gewenste spot, zacht, zacht, zacht, hard, hier moet ik zijn. Dit gedeelte komt ongeveer een 25 cm omhoog boven de rest van de bodem en heeft een harde structuur, precies op de rand van deze plaat laat ik mijn “bonus” hengel zakken. De overige twee worden strategisch verdeeld over de rest van de stek. Bij iedere hengel voer ik verspreid wat bollen bij en stap zo vol vertrouwen aan wal en geniet van het uitzicht, het is inmiddels wat later op de avond en de wind heeft nog niet aan kracht ingeleverd. Tijd voor wat lekkers, noodles! De eteninwendige mens verdiend immers ook wat in een voor mei barre omstandigheden.

Voldaan en klaar voor wat er komen gaat geniet ik nog maar eens van het uitzicht, wat een top plek om te mogen zijn zeg, nu al zwaar aan het genieten! Rond 22:00 uur besluit ik om alvast mijn bedje op te maken, nog voordat ik mijn schoenen uit heb, begint een van mijn sirens te loeien… vis… nu al. De hengels liggen nog geen drie kwartier op de stek, snel spring ik in de boot en vaar naar de vis toe. Eenmaal boven de vis begint het gevecht, hengel gaat goed krom en de vis heeft geen moeite om mij de komende minuten flink bezig te houden. Aaahh wat een kracht, super sterke vissen op dit water en heerlijk om vanuit de boot te drillen. Ze geeft zich gewonnen en langzaam verdwijnt ze in mijn net, yes!! wat een bak! Eenmaal op de kant geeft de weegschaal een gewicht weer van 18,6KG!! Wat een super begin van de sessie, deze kan nu al niet meer stuk!

Snel stuur ik een van mijn vismaten een bericht en foto, “18,6kg!! en nu op naar de 20KG” schreef ik lachend. Aan de andere kant baalde ik wel, want ik was mijn camera vergeten, hoe stom kan je zijn. Het was nog te vroeg om de vis te zakken en om dan vervolgens de volgende ochtend een foto te laten maken. Dan maar met de iPhone vanaf de mat. Maar goed dit mag de pret niet drukken, binnen het uur vis, top! De Snowgirl red flower heeft goed haar best gedaan, snel vaar ik de hengel opnieuw uit en stap vol adrenaline in mijn slaapzak. Voldaan zak ik achterover en val na verloop van tijd in slaap.

1e vis

1e karper en gelijk een hoge dertiger

Rond een uur of 04:55 word ik wakker, ik dacht nog dat is vreemd, veel te vroeg om wakker te worden. Ik draai me om en nog voor ik mijn ogen dicht heb hoor ik een piep op de bonus hengel,  gevolgd door weer twee piepen, kopschudden dacht ik nog, de montage met hit & run leadclip van “PB Products” deed haar werk en aan het loeien van de siren hoor ik dat de vis steeds meer snelheid begint te krijgen. Ik spring op de kant en pak mijn hengel, doe de hand op de spoel en trek mijn hengel krom….hangen!! Ik spring vervolgens in de boot en vaar naar de vis, de vis zit hoog en beweegt alsof het een kleine vis is, raar dacht ik, zo voelde het niet. Ik nader de vis en deze duikt door te toenemende druk naar beneden en trekt mijn hengel tot aan het handvat krom… oohh wat een kracht zeg, vol gas tegen de wind in trekt de vis me verder de plas op, dit wordt een gevecht om niet te vergeten. Het duurt lang voordat de vis zich enigszins gewonnen geeft en zich weer eens aan de oppervlakte laat zien, wat een bak!! Weg was ze weer, terug de diepte in en mijn hengel voor de zoveelste keer volledig krom trekkend. De strijd komt ten einde en ik schuif mijn net onder de vis…. yessss!!! Ik til vervolgens de vis uit het water op de boot, wat een gewicht, dit moet een top vis zijn!! Eenmaal op de kant pak ik de weegschaal, ik ben nu toch wel benieuwd wat voor een vis voor zo’n lang gevecht verantwoordelijk is.

Ik leg voorzichtig de vis in de weegsling en til vervolgens de vis omhoog……22,8kg!! Bizar dit zeg, wat een kolos, niet normaal en volledig in euforie verstuur ik een aantal berichtjes naar vrienden met een foto op de mat plus het gewicht. Herman antwoord al snel, “deze foto kan echt niet” stuurt hij en geeft aan dat hij iemand kan regelen om een foto te komen maken. “Geregeld” stuurt Herman, “Joop komt langs” voegt hij er aan toe. Voorzichtig doe ik de vis in de bewaarzak en ga weer terug in mijn bootje. Slapen kan ik niet meer, stijf van de adrenaline realiseer ik me dat ik een van de topvissen van dit immense water heb mogen vangen. De hit&run Snowgirl heeft haar werk gedaan! Ik weet nog goed dat Herman zei dat de hit&run voor de krenten in de pap zorgt, nou dat heeft ze vandaag zeker!

Het is half 10 als ik in de verte op het wijd een bootje aan zie komen, het is Joop Butselaar, deze levende legende had ik nog niet eerder op deze manier mogen ontmoeten. Wat gaaf zeg, dat deze man de moeite neemt om een foto te komen maken, respect! Dag Joop zeg ik, “Hoi Jaap je hebt een dikke vis gevangen hoor ik?” “Jazeker Joop” en voorzichtig tillen we beide de vis uit het water terug op de mat. “Mooi, wat een bak” hoor ik Joop nog zeggen, rustig ga ik achter de mat zitten en til de vis op. Wat een gewicht, wat een kolos, schitterende vis en vol trots poseren we samen voor de camera. Gezamenlijk zetten we de vis terug en schudden elkaar de hand! Na nog wat nagepraat te hebben over de vis is het tijd om afscheidt te nemen.

20kg links   20 kg rechts

Na de fotosessie besluit ik dat het tijd is om te gaan en pak mijn spullen in en vaar met een heerlijk gevoel terug naar de haven. Wat een sessie en wat een top vissen!!

Joop Butselaar en Jaap ElshoutBij deze nogmaals bedankt Joop, echt super dat je langs bent gekomen, dat waardeer ik natuurlijk enorm! Deze schitterende vis niet op de gevoelige plaat te hebben zou natuurlijk eeuwig zonde zijn.

Na het lezen van de oproep op Facebook om testvisser te worden bij Flexible CarpFishing twijfelde ik geen moment om op deze oproep te reageren. Het enthousiasme van Freek en Herman en de rest van het team is iets waar ik mijzelf absoluut in kan vinden. De kwaliteit van hun aas ken ik inmiddels al een aantal jaar en hebben mij tot nu een aantal schitterende resultaten opgeleverd met als klap op de vuurpijl de 22,8kg vis. Freek en Herman reageerde beiden zeer positief op mijn schrijven, iets waar ik uiteraard zeer blij mee ben. Ik zal via Facebook of via de website van Flexible CarpFishing regelmatig updates plaatsen omtrent mijn visserij op de Loosdrechtse- en soms ook op de Vinkeveense- plassen.

 

 

Gegroet,

Jaap
Testvisser Flexible Carpfishing