Einde visseizoen op de Loosdrechtse plassen of toch niet…..

Met de hand geknoopt.

Woensdag 16-10-13.

Voor mij zou het wegens werk omstandigheden zomaar eens de laatste sessie op mijn geliefde water kunnen zijn. Met volle teugen heb ik geprobeerd maximaal te genieten van deze misschien wel laatste sessie, welke gelukkig niet werd afgesloten met een blank. Het was een zeer zwaar jaar op Loosdrecht met mooie resultaten, een top vis van 23 KG maar ook keiharde blanks. Opstaan (lees: wakker worden na een blank), opnieuw de strategie bepalen en weer doorgaan was het motto en de benodigde werkwijze om succesvol te kunnen zijn op dit immense water.

achter-de-steunen

Achter de hengels terwijl de zon opkomt, heerlijk!!

Nu de meeste plezierjachten en zeilboten al in de winterstalling liggen is het inmiddels ook tijd voor de karpers om de plas te verlaten. Ze zullen zich nu meer en meer gaan terugtrekken naar hun verblijf voor de komende winter. Voor deze sessie hebben we ons oog laten vallen op een strategisch punt op de plas, waar we naar verwachting de vissen tijdens de migratie kunnen onderscheppen. Deze stek biedt ons ook wat wel verdiende bescherming tegen de elementen. De zware regens, harde oostenwinden en flinke golven die wij de afgelopen weken op open water te verduren hebben gehad zijn ons niet in de koude kleren gaan zitten.  Na een goed gedoseerde voercampagne is het tijd om te gaan vissen.

Bij aankomst in de haven zie ik dat de enorme regenval ervoor gezorgd heeft dat de plas niet alleen 20cm dieper is geworden, maar dat de temperatuur versneld omlaag is gegaan naar 12 graden. Nog 1 x laadt ik mijn boot in en dat valt me zwaar.. Ik kan het maar moeilijk verkroppen dat het al weer bijna voorbij is….  Bij vertrek uit de haven leert een laatste blik op de weerkaart dat de omstandigheden ons gunstig gestemd zijn, zachte temperaturen, een stevige zuidwesten wind. De ideale omstandigheden om een mooie najaarsbak te strikken.

 De juiste rig voor de juiste bodem

Tijdens het varen door de kreken kun je al goed zien dat de wereld boven en onderwater aan het veranderen is. De bladeren nemen schitterende herfstkleuren aan, de lelievelden trekken zich weer terug, de huisjes op de legakkers zijn leeg en ook de plas maakt een verlaten indruk. Ja het is herfst, heerlijk, ik haal diep adem en geniet maximaal van deze laatste vaart richting de stek. Herman is er al en snel breng ik ook mijn spullen in stelling. We hebben er zin in en bepalen wie welke stekken gaat bevissen, drie hengels worden verdeeld op de doorgang op relatief harde bodem en  voorzien van het door ons vertrouwde hit & run systeem van FCF, Aligner rig en Snowgirls. De andere 3 hengels laten we zakken we voor de uitgangen van een aantal kleine kreken. De bodem is hier zeer zacht, maar de grote lelievelden die in deze kreken lagen alsmede de bescherming die deze bieden maakt het tot een interessant stuk om te bevissen. Deze hengels worden voorzien van een handgeknoopte heli leader van 1,70 cm, waarbij we het lood op 35cm afstand plaatsen van de heli montage. De onderlijn wordt afgeknoopt op een lengte van 35 cm en voorzien van een snowgirl. De drijvende eigenschappen van de snowgirl maken het i.c.m. met de juiste lengte van zowel de onderlijn als de afstand tussen lood en rig een ideaal aasje om in te zetten op zachte bodems.

de-gebruikte-rig

De gebruikte rig op zachte bodems

De hengels liggen en tijdens de laatst voorspelde regenbui zitten Herman en ik bij elkaar op mijn boot. Onder het genot van een kop koffie voor Herman en een blik Red Bull voor deze Red Bull junk,  praten we over de lancering van de nieuwe webshop en de winkel en wat de klant hier kan verwachten. Wat mij als testvisser enthousiast maakt over FCF (Flexible Carpfishing) zijn de innovatieve producten die er geboden worden, denk hierbij alleen al aan de Snowgril en de nieuwe wifi carp cam. In onze visserij draait het om vertrouwen en dan bedoel ik niet alleen vertrouwen in de montage maar ook in het aas. Iedere schakel moet kloppen! Flexible Carp Baits behoort zeker niet tot de grote aas merken maar is in mijn optiek misschien wel een van de best bewaarde geheimen uit de karperscene. De producten van FCF staan garant kwaliteit tot in de kleinste details. De bollen hebben inmiddels al tal van grote vissen op de mat gebracht en bieden zowel voor de instantvisserij als voor de voerders onder ons een interessante keuze om succesvol te kunnen zijn. Wat mij persoonlijk aanspreekt is dat je bij de grote aasfirma’s nooit de personen achter de schermen ziet waar bij je bij  FCF te woord wordt gestaan door Freek of Herman welke je zal voorzien van een persoonlijk advies op het gebied van aas maar ook voerstrategie. De handgeknoopte producten als leaders en onderlijnen zijn de laatste schakel welke het plaatje compleet maken en er voor zorgen dat je vol vertrouwen aan de waterkant zit.

Hangen!!

Om 00:15 meld de eerste schub zich… een mooie run vanaf de ingang van een van de kreken… ondanks de extreem zachte bodem is het toch deze hengel die als eerste afloopt. “Hangen!!”… in het netje. De vis is meer dan welkom en met veel zorg en respect wordt de vis gewogen en gefotografeerd. De weegschaal komt uit op 22 pond, de vis blaakt van gezondheid en laat zien dat er nog voldoende toekomst rond zwemt op dit water.

de-eerste-mooie-schub

De eerste mooie schub met potentie.

De verdere nacht, welke ik niet anders kan omschrijven als een heerlijke laatste nacht in mijn kajuit,gebeurd er buiten een korte onderbreking voor het pissen bij maanlicht niets. Om 07:45 word ik  wakker en ondanks dat ik al een vis te pakken heb voel ik toch nog een bepaald gemis en verlangen naar meer. Ik kruip nog maar eens in mijn slaapzak maar niet zonder de wekker te zetten… het stond nu echt vast, om 08:30 zou mijn laatste sessie op Loosdrecht eindigen. Nog geen 5 minuten laten krijg ik een run op mijn hengel op de doorgang “Vis!”” Yes!” Het kon niet veel mooier dan dit, een fijne laatste dril volgt en we schuiven het net onder wederom een kerngezonde schub van ditmaal 23 pond.

de-tweede-23-ponder

En nog een schitterende 23 pond schub

Tijd om in te pakken! Het zit er nu echt op! Herman en ik bespreken nog even wat te doen. verder gaan met voeren of niet, geen moeilijke vraag want het antwoord is natuurlijk ja. Voor ons gevoel valt er nog veel te halen,  de gevangen vissen behoren tot de kleinere exemplaren van de populatie en ervaring leert dat de dikke dames pas als laatste van de plas af komen. Doel was dat Herman op de zondag al weer een nacht zou gaan zitten om de stek verder af te romen.

Gelukkig hoef ik zelf mijn hengels nog niet definitief aan de wilgen te hangen voor dit jaar, voor november hebben we nog een aantal sessies op het thuis water (Vinkeveense plassen) van Flexible Carpfishing gepland staan, in hoop hier nog een paar mooie najaarsbakken te strikken.

 

Carp Square 8 t/m 10 November 2013

Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om jullie uit te nodigen op de “Carp Square” in Utrecht in het weekend van 8 t/m 10 November. Zelf ben ik hier op zaterdag aanwezig en sta jullie graag te woord om zo persoonlijk mijn ervaringen met de bollen, mijn voerstrategie en uiteraard ervaring met de Snowgirls met jullie te delen.

Groet en goede vangst,

Jaap

Testvisser Flexible Carp Fishing