In weer en wind karpervissen

De nacht van de Loosdrechtse Spiegelkarpers

Wind, regen, lage temperaturen en vooral hele hoge golven vormen het toneel van onze eerste sessie op de naarjaarstek. Ondanks dat ik een stevige verkoudheid (lees: griep) te pakken had, besloot ik toch om de plas op te gaan. Een beslissing waar ik nu tijdens het schrijven van dit stukje misschien wel een beetje spijt van heb. Behoorlijk naar de kl#te zullen we maar zeggen, een nacht in mijn kajuit zonder echt veel nachtrust door de barre omstandigheden helpt niet echt tegen een griepje zeg maar. Maar goed niet vissen was geen optie en het gezelschap van Herman maakte een hoop goed.

Schitterend karper najaarsweer

Het is 18:10 als ik na het inladen van mijn boot de haven uit vaar en nog net voor een bui de plas op vaar, eindelijk… rust, de plas is leeg en is weer het domein van een raar soort mens… de karpervisser welke in weer en wind achter onze geschubde vrienden aanjaagt in de hoop beloond te worden met een aantal mooie vangsten.

najaarsweer-op-loosdrechtse-plassen

Aan het einde vind je geen pot met goud maar een 20 kilo vis!

Onderweg naar mijn stek kom ik Joop tegen, zijn lijnen liggen al in het water en hij is er helemaal klaar voor. “Dag Joop, zie je die regenboog?” roep ik… “Aan het einde vind je geen pot met goud maar een 20 kilo vis”. Na een kort praatje vaar ik door richting onze stek. Hoe bizar is bovenstaande foto…, het najaar levert altijd schitterende plaatjes op.

Herman is er al en we leggen de boten naast elkaar. Hengels worden opgetuigd en strategisch verdeeld over de stek. Hengels voorzien van de vertrouwde “Snowgirl”, waarmee we om en om vissen, dat wil zeggen 1 hengel “Snowgirl red flower” en 1 hengel “Snowgirl krill squid” en zo verder.

Ik besluit om lekker in mijn slaapzak te kruipen maar kan uiteindelijk de slaap maar moeilijk bevatten, wat is dat toch dat je altijd op 1 oor ligt en eigenlijk ligt te wachten op de eerste run?

koude-nachten

Eigenlijk lig je te wachten op de eerste run.

 

Vis!

De eerste vis laat uiteindelijk niet lang op zich wachten om 23:15 is het al raak, na een korte dril schuift de eerste vis in het net, een Spiegel Karper van een pond of 20. Hengel wordt opnieuw op zijn plek gelegd en lichtelijk aangevoerd. Geen foto, het regende verschrikkelijk hard dus het was zaak van snel afhandelen en weer naar binnen.

02:20 melde de volgende vis zich, wederom een Spiegel Karper van een pond of 20. Ik had het koud, voelde me ziek en wilde zo snel mogelijk weer terug naar mijn slaapzak. Om 07:30 ging de wekker weer, hup de boot in naar de vis, weer een Spiegel Karper dit keer een iets zwaardere vis van een pond of 23. Het is droog en licht dus we besluiten om een foto te maken.

loosdrechtse-spiegelkaper

Spiegelkarper van de Loosdrechtse plassen

Na het terugzetten van de vis komen we tot de conclusie dat er vis op de stek zit maar dat het voor nu eerst ruimen zal worden alvorens we hopelijk een aantal dikke bakken mogen landen. Om 10:00 besluiten we om op te gaan ruimen, bij het losdraaien van mijn boot zie ik tot mijn schrik dat bij twee van de drie palen de schroeven gebroken zijn door de enorme druk van de golven van afgelopen nacht. Gelukkig zit de boorkop er nog aan en blijft de schade dus beperkt, dit bewijst maar weer eens dat dit deze stek op open water niet geschikt is voor watjes..

Slot

De kop is er af, het najaarsoffensief is begonnen, er zit vis op de stek en ik kijk dan ook met veel vertrouwen uit naar de volgende sessie. Ik ga verder uitzieken, hou jullie op de hoogte…

Groet en goede vangst,
Jaap